PDS: mijn 5 voedingsrichtlijnen

Toen ik mijn vorige blog over PDS postte en een gastblog schreef voor Fitgirls.nl, was ik een beetje bang. Bang voor het commentaar dat ik zou krijgen en wat mensen wel niet zouden denken. Darmklachten en maagklachten blijven altijd  een taboe en erover praten doe je maar beter niet. Dat is ongemakkelijk, ofzo. Dat snap ik ook wel – je gaat niet even lekker zitten praten over hoe elkaars spijsvertering werkt, maar het is wel degelijk iets om bij jezelf over na te denken.

Na het plaatsen van de blogs kreeg ik zóveel toffe reacties! Had ik totaal niet verwacht. Super bedankt allemaal! Mensen waardeerden dat ik het bespreekbaar maakten, herkenden zichzelf erin en ik kreeg privéberichtjes van mensen die ik niet eens ken met vragen over PDS en of ik tips voor ze had.

En wat zou ik die graag hebben. Wat zou ik graag een kant-en-klare oplossing voor je klaar hebben liggen waarmee het hele PDS probleem is opgelost, maar die is er niet. Dat is heel simpel, die is er simpelweg niet. Er is geen algemene oorzaak en ieder lichaam is anders – jouw oplossing kan de symptomen verergeren bij een ander. Er zijn wel persoonlijke oplossingen: de ‘oorzaak’ verschilt per persoon en een fractie weet de klachten op te lossen door voeding of medicijnen. Ondanks dit feit, heb ik toch besloten om mijn eigen richtlijnen wat betreft voeding op een rijtje te zetten. Let er dus wel op dat dit voor mij geldt en baseer je leven er dus niet op.

 1. Geen toegevoegde suikers
  Toegevoegde dingen zijn nooit goed, toegevoegde dingen die je nog dik maken ook nog veel minder. Ik vermijd suikers as much as possible! Je lichaam kan het gewoon slecht aan, zo simpel is het.
 2. Lactose beperken
  Lactose is altijd al een lastig puntje bij mij geweest. Eet ik ijs of drink ik melk, dan kun je alvast een graf voor me graven, terwijl ik iedere ochtend yoghurt kan eten met minimale tot geen klachten (moet karma wel even tevreden houden hier). Ik durf dus niet te zeggen dat ik lactose intolerant ben, maar ik kijk er wel mee uit. Melk, milkshakes, ijs, mascarpone: allemaal dingen die voor mij not done of tricky zijn. Lactose is sowieso vaak een boosdoener bij darmklachten, dus het is zeker de moeite waard om dit bij jezelf ook te testen. Ik heb een poging gedaan tot lactosevrij eten door sojayoghurt te eten – daar bleek ik ook niet tegen te kunnen. Ik houd het dus lekker bij m’n Optimel met Skyr!
 3. FODMAP-dieet
  FODMAP is eigenlijk een onderwerp waar een gedetailleerder blog over zou moeten komen – deze zal ik binnenkort wel schrijven. FODMAP is een dieet dat opgesteld is door Australische onderzoekers en hoewel de resultaten nooit bevestigd zijn door expert, ervaart een ruime meerderheid van PDS-patiënten klachtvermindering bij het volgen van dit voedingsschema. Het heeft allemaal te maken met bepaalde moleculen in voedsel. Dit klinkt nu even heel ingewikkeld, maar dat valt gelukkig best mee. Aan de hand van dit dieet kwam ik er bijvoorbeeld achter dat perziken, appels en rozijnen veel klachten bij mij veroorzaken! Ik ben bij lange na niet 100% dedicated aan dit voedingsschema, maar het is wel een stok achter de deur. Als ik klachten ervaar, check ik de lijst even om te kijken of er iets geweest kan zijn dat je bij dit dieet niet mag.
 4. Water drinken
  Water water water water waaaaaaaaater. Belangrijk! De medicijnen die ik heb ontnemen overigens ook water uit mijn lichaam, waardoor ik dus sowieso extra moet drinken en continu dorst heb (ja ik kan echt zeeën vol drinken en moet dus ook constant plassen), dus voor mij is het niet zo’n heel grote struggle om aan m’n vochtinname te komen. Ik zou eerder teveel drinken. Anyway, voor een goede darmwerking is voldoende water heel belangrijk. Omdat ik het na een tijdje enigszins saai vond worden, kocht ik bij de Body & Fit Shop Smart Flavour Drops, om het zo nu en dan op een verantwoorde manier even wat leuker en lekkerder te maken. Natuurlijk kan er ook een limoentje of wat munt in je water!
 5. 80/20 regel
  Ken je deze al? I love it. Bij de 80/20 regel eet je 80% van de tijd helemaal clean en gezond, en voor 20% mag je lekker cheaten. Dat betekent niet dat je een dubbele portie patatje oorlog naar binnen moet werken, maar een stukje extra pure chocola of een spelteierkoekje is geen probleem. Eten met PDS is al lastig, dan mag je jezelf best af en toe een beetje pleasuren! Zolang het je niet ziek maakt, natuurlijk, en zolang je het echt binnen die 20% houdt.

Eigenlijk, nu ik dit zo lees, is het ook allemaal wel logisch. Alle dingen zijn voor de hand liggend. En guess what: zo moeilijk is het allemaal ook echt niet. Toen ik tegen vriendinnen zei dat ik niet tegen appels kon, zeiden ze allemaal alleen ‘WAT KUT!’. Ja, maar ziek worden door een appel is NOG VEEL KUTTER :-). Glutenvrij leven hoor ik ook vaak, maar daar heb ik me nooit volledig aan toegewijd. Wie weet in de toekomst een goed idee.

Heb je last van PDS, dan hoor ik graag van voor jou helpt!

 

Liefs,

Rianne

TheFitExplorer_text_black

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s